• Voor het optuigen van een pensioenregeling moeten veel belangrijke keuzes worden gemaakt.
  • Natuurlijk is het belangrijk om goed op de kosten te letten, maar goedkoop kan soms duurkoop zijn.
  • Pensioenexpert Serge Mans van Aegon Cappital noemt vijf onderdelen waarop je níet zou moeten bezuinigen.

Een goede pensioenregeling getuigt van goed werkgeverschap, dus het is belangrijk deze met veel zorg op te tuigen.

Gedurende dit traject moeten veel belangrijke keuzes worden gemaakt. Hoeveel keuzevrijheid wil ik mijn werknemers geven? Hoeveel risico kunnen zij lopen? Hoeveel budget is er? Wil ik als het nieuwe pensioenstelsel van start gaat de leeftijdsafhankelijke premie behouden voor werknemers die al eerder in dienst waren? Of komt er een generieke leeftijdsonafhankelijke premie, met compensatie voor werknemers die door het nieuwe systeem worden geraakt?

Uiteraard is het verstandig om de kosten goed in de gaten te houden. Maar op sommige onderdelen zou je niet moeten bezuinigen, omdat je anders inboet op kwaliteit, zegt Serge Mans, DC-specialist bij Aegon Cappital. Hij noemt vijf zaken die je in overweging zou moeten nemen omdat ze zich op de lange termijn uitbetalen.

1. Een goede adviseur

“Volgens de Wet Financieel Toezicht ben je verplicht om een adviestraject te doorlopen als je een pensioenregeling opzet of wijzigt. Dat is niet voor niets. Het is nogal ingewikkelde materie.

Het kan verleidelijk zijn om te kiezen voor de adviseur met het laagste tarief. Maar op deze post bezuinigen kan je duur komen te staan. Als er door slecht advies een foutje in de pensioenregeling sluipt, kan dat grote gevolgen hebben. Je moet een deel van je werk opnieuw doen en krijgt te maken met boze werknemers. Kies daarom voor kwaliteit. Een goede adviseur is van grote toegevoegde waarde.

Wacht trouwens niet te lang met je zoektocht naar een goede adviseur, als je echt iets te kiezen wil hebben. Naarmate het nieuwe pensioenstelsel dichterbij komt, krijgen pensioenadviseurs het steeds drukker.”

2. Een goede pensioenbelegger

“Pensioenen worden door middel van beleggingen opgebouwd. Zorg er daarom voor dat je een pensioenuitvoerder kiest die hoge rendementen weet te realiseren. Natuurlijk tellen de kosten mee, maar het beleggingsresultaat is minstens zo belangrijk.

Als je uitsluitend gaat voor de goedkoopste aanbieder, maar deze vervolgens een lager rendement behaalt, ben je alsnog slechter uit. In dat geval kun je beter iets meer betalen.

Kijk dus niet alleen naar de behaalde resultaten uit het verleden, maar ook naar het verwachte rendement in de toekomst.”

3. Communicatie

“Natuurlijk staat de inhoud van je pensioenregeling centraal. Maar vergeet niet je medewerkers goed te informeren over de pensioenregeling en hen ook te betrekken bij de besluiten die ze moeten nemen. Er moeten nu meer keuzes gemaakt worden dan vroeger. Het is dan cruciaal dat je medewerkers snappen wat de pensioenregeling inhoudt en welke keuzes ze hebben. Hoeveel risico willen ze bijvoorbeeld lopen? Willen ze extra geld inleggen? En welke beslissingen moeten ze nemen met betrekking tot de pensioenuitkering?

Goede communicatie leidt ook tot een hogere waardering en motivatie op de werkvloer. Het maakt je medewerkers financieel fitter. Communiceer er dus vaak over. Je kunt dat zelf doen, overlaten aan pensioenadviseur of -uitvoerder of, beter nog, kiezen voor een combinatie van deze drie.”

4. Goede administratie

“Het lijkt een open deur: een goede pensioenadministratie. Maar als dat niet op orde is en bijvoorbeeld mutaties langer blijven liggen, legt dat een enorm beslag op je loonadministratie. Dat kost tijd en geld. Je kunt dus beter iets meer betalen voor kwaliteit dan erop bezuinigen.

Heb je een partij op het oog, vraag dan om referenties van klanten. En benader ze ook echt, het zal je meer vertrouwen geven. Heeft de aanbieder die niet beschikbaar, dan kun je je conclusies trekken.”

5. Voorwaarden

“Een pensioenregeling kan er mooi uitzien, maar kijk ook goed naar de voorwaarden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met het kapitaal van de werknemer als deze voor de pensioendatum overlijdt? Gaat het geld naar de verzekeraar of naar de nabestaanden?

En welke voorwaarden gelden er als je van de contractpartij af wil omdat je er ontevreden over bent? Kun je de hele pensioenpot eenvoudig mee laten verhuizen of kan dat eigenlijk niet bij die partij, of moet je ervoor betalen?

De voorwaarden zijn niet altijd in beton gegoten. Soms kun je erover onderhandelen; zeker als je een groot bedrijf bent. Probeer die ruimte te benutten.”

Over Aegon Cappital

Aegon Cappital is de premiepensioeninstelling (PPI) van Aegon. Ze zijn actief in de pensioenmarkt sinds 2012. Aegon Cappital helpt jou en je werknemers vooruit te denken als het om pensioen gaat. Dat doen zij inmiddels voor ruim 5.600 tevreden werkgevers en ruim 270.000 werknemers. Ook een pensioenuitvoerder die met je mee vooruitdenkt? Kijk op www.aegoncappital.nl.

Dit is een artikel in een reeks van Aegon Cappital. Lees meer artikelen in het dossier Toekomstgericht werkgeverschap.